Vakantiehuis in Fries kerkje

Bent u voor uw vakantie op zoek naar iets speciaals, naar een bijzonder vakantiehuis? Dan bent u welkom in 'ievers', een lief Fries kerkje verbouwd tot sfeervol en luxe vakantiehuis waar ook mensen met een beperking prima terecht kunnen.

Ruim en comfortabel

Vakantiehuis ievers is lekker ruim, modern en comfortabel. Het telt vier slaapkamers, twee badkamers en biedt ruimte aan maximaal 10 volwassenen. De grote tuin heeft meerdere terrassen: sommige in de zon, andere in de schaduw van fruitbomen.

Dat niet alleen wijzelf enthousiast zijn over ievers bewijst het Duitse tijdschrift Landlust met dit lovende artikel.

Behaaglijk warm

Via de oude kerktoren komt u ievers binnen. Bovenin geeft de luidklok uit 1537 nog altijd de tijd aan. Binnen hoort u de klok echter nauwelijks.

De kerkzaal is een grote maar gezellige ruimte met keuken, herenbank, moderne leeftafel, preekstoel en zithoek. Bovenaan de imposante trap (incl. traplift) is de woonkamer, met geweldig uitzicht over het Friese land. Achterin vindt u vier slaapkamers: één achter de preekstoel, drie in de moderne aanbouw.

Milieuvriendelijk met zonnepanelen en warmtepomp
Het vakantiehuis is 's winters behaaglijk warm door de vloerverwarming, en 's zomers juist lekker koel. Zonnepanelen en een warmtepomp maken het huis milieuvriendelijk.

Genieten in de kerkzaal

Wie ievers boekt kiest voor een vakantiehuis met karakter. Centraal in de voormalige kerkzaal, onder het indrukwekkende gewelf, staat de lange moderne leeftafel voor 10 personen.

In het oog springen ook de eeuwenoude preekstoel, het houtsnijwerk aan de herenbank en natuurlijk het kerkorgel dat hoog in de ruimte hangt.

Her en der in de kerk zijn prachtige kunstobjecten te zien van Galerie de Vis in Harlingen. Die wisselen zo nu en dan, dus bij een volgend verblijf in ievers ziet u wellicht weer iets nieuws!

Keuken voor liefhebbers

De kookhoek van ievers is voorzien van een 6-pits gasfornuis, koelkast, diepvries, vaatwasser, oven, magnetron, waterkoker en koffiezetapparaat.
Wie houdt van kokkerellen, die kan zich hier uitleven. Naast allerlei keukengerei is er een ruime hoeveelheid servies.

Dankzij een kookeiland is er voldoende ruimte om gezellig samen te koken. Door de open keukenopstelling houd je, al roerend in de pan, toch contact met de rest van de groep.

Blijft u een week of langer? In de bijkeuken vindt u een wasmachine, wasdroger en strijkijzer.

A room with a view

Op de eerste verdieping van ievers vindt u een riante zit- en televisiehoek. Vanaf de bank hebt u een prachtig uitzicht over de uitgestrekte groene weiden.

Loopt u door de openslaande deuren het terras op, dan ziet u de koeien, schapen en paarden zelfs nog beter. En u ruikt het Friese land! In de verte tuft het boemeltje van Leeuwarden naar Stavoren.

Om lekker lui op de grote bank te kunnen lezen heeft ievers een kleine bibliotheek, waarin voor jong en oud wel een interessant boek te vinden is.

Oranje kamer

Alle slaapkamers zijn op de begane grond. De oranje kamer grenst direct aan de grote badkamer en is daarom zeer geschikt voor senioren of mensen met een beperking. Het raam biedt uitzicht op de tuin en over de velden.

Bed met hoog-laagfunctie
Het bed heeft een hoog-laagfunctie. Het wordt standaard opgemaakt met een tweepersoonsdekbed. Desgewenst maken we daar echter twee eenpersoonsdekbedden van, of zetten we het bed uiteen tot twee eenpersoonsbedden.

In iedere slaapkamer, dus ook in deze oranje kamer, kunt u de temperatuur met een eigen thermostaat regelen.

Rode kamer

De rode kamer beschikt over een tweepersoonsbed, wastafel en tuindeur. U heeft uitzicht over de tuin.

Het bed maken we standaard op met een tweepersoonsdekbed. Wanneer u dit wenst veranderen we dat in twee eenpersoonsdekbedden of maken we er twee losse eenpersoonsbedden van.

Net als in de andere slaapkamers kunt u de temperatuur met een eigen thermostaat regelen.

Blauwe kamer

De blauwe kamer van ievers telt een tweepersoonsbed en een wastafel. De dubbele tuindeuren geven uitzicht over de tuin en de weilanden.

Het bed maken we standaard op met een tweepersoonsdekbed. Naar keuze kunnen we het ook opmaken met twee eenpersoonsdekbedden, of splitsen we het voor u in twee prima eenpersoonsbedden.

Elke slaapkamer heeft een eigen thermostaat om de temperatuur te regelen, dus ook deze blauwe kamer.

Groene kamer

De groene kamer van ievers is het meest geschikt als gezins- of kinderslaapkamer. Deze kamer heeft én een stapelbed (200 x 90 cm) én een bedbank (200 x 140 cm) en heeft een wastafel.
U heeft uitzicht over de tuin.

In iedere slaapkamer, dus ook in deze groene kamer, valt de temperatuur met een eigen thermostaat te regelen.

Badkamer (MIVA)

Ons vakantiekerkje beschikt over twee moderne badkamers, met beide:

- een douche 
- een regendouche
- wastafel
- toilet
- vloerverwarming

De grootste badkamer heeft een aantal extra voorzieningen waarbij iedereen baat heeft, maar in het bijzonder senioren of mensen met een beperking. Deze badkamer grenst direct aan de oranje slaapkamer met hoog/laag-bed. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje 'MIVA-geschikt'.

Tweede badkamer

Ons vakantiekerkje beschikt over een ruime, tweede badkamer.

Ook hier vindt u:
- een douche
- een regendouche
- wastafel
- toilet
- vloerverwarming

Ideaal voor grotere groepen!

Honden welkom

In en rond ievers is er ook ruimte voor een hond. Lekker snuffelen op het boerenland, lange wandelingen maken langs de akkers. Voorwaarden zijn wel dat uw viervoeter schoon en zindelijk is, en geen schade toebrengt aan interieur of inventaris. Bovendien zijn bedden en banken verboden terrein voor Bello; neem dus een mat, mand of bench mee.

Wilt u uw hond meenemen, meld het dan van tevoren. 

Lekker lui in de tuin

Rondom de kerk ligt een ruime, beschutte tuin met mooie, oude fruitbomen, barbecue en schommel. Ook staat er een grote eettafel met banken.
In de tuin kunt u kiezen waar u wilt gaan zitten; op een van de terrassen in de zon of liever in de schaduw van de bomen.

Vanuit de tuin kun je via een trap naar het boventerras. U heeft er een uitzicht tot aan de horizon.

In het fietsenhok staan goede fietsen voor u klaar. U kunt ze gratis gebruiken.

Van boven naar beneden

Via de openslaande deuren loop je vanuit de zithoek op de eerste verdieping zó het buitenterras op. Van daar leidt een luie trap naar de kerktuin beneden. Ook vanuit verschillende slaapkamers kun je direct de tuin in lopen.

Wilt u lekker even met een krantje in de zon zitten? Er is altijd wel ergens een terras waar u de zonnestralen kunt meepakken. Toch liever in de schaduw? De bomen rond de kerk maken dat er altijd een koel plekje te vinden is.

Er staat een schommel in de tuin. Het grasveld is echter groot genoeg om ook een balletje te trappen of een buitenspel te doen. Spelmateriaal ligt voor u klaar.

Boventerras met uitzicht

Het buitenterras van ca. 30 m2 biedt een geweldig uitzicht over de grasgroene weilanden, met her en der paarden en de wereldbefaamde Friese koeien.

Op stille warme zomerdagen hoor je hier de schapen beneden het gras uit de grond trekken. Nestel je dan met een boek of een koptelefoon op de grote bank, die hier staat. Heerlijk!

In en rond Oosterwierum

Oosterwierum (Easterwierrum in het Fries ) is een klein dorp in 'de Greidhoeke', het hart van Friesland. Leeuwarden, Sneek en de Friese meren zijn vlakbij.

Langs Oosterwierum loopt de Swette, bekend als eerste deel van de Elfstedentocht. Een aftakking van dit riviertje, de Dille, mondt uit in een haventje in het hart van het dorp.

Op een terp bij het dorp ligt het buurtschap Tsjerkebuorren met haar fraaie middeleeuwse kerktoren. Door de weilanden loopt u er vanaf ievers in een kwartiertje naar toe.

Oosterwierum is een prima uitvalsbasis voor wandel- en/of fietstochten. Langs ievers voert het Jabikspaad, een pelgrimsroute van 2700 kilometer van het Friese Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostela in Spanje.


De Ă‚ld Toer

Even buiten het dorp ligt het buurtschap Tsjerkebuorren. De fraaie kerktoren uit de twaalfde eeuw is hier, boven op de terp, een ware blikvanger. Vanuit ievers is het een kwartiertje lopen, dwars door de weilanden.

Ruim honderd jaar geleden is de Hervormde kerk bij de Âld Toer afgebroken. In Oosterwierum bouwden de gelovigen een nieuwe kleine kerk aan de Fûgelsangleane. De eeuwenoude luidklok kreeg daar in de toren een nieuwe plaats.
Het nieuwe kerkgebouw is nu vakantiehuis ievers.

Theetuin De Dille

Op vijf minuten wandelen van vakantiekerkje ievers ligt de Theetuin De Dille (De Dille 3) aan de Zwette.

Theetuin De Dille biedt u prima thee, koffie en heerlijke zelfgemaakte taart. Wanneer u wilt kunt u er ook een goed glas wijn of een heerlijk, plaatselijk gebrouwen Tsjerkebiertje bestellen. Bij mooi weer is het terras langer open.

Geschiedenis

Op 16 juli 1902 ondertekenen de kerkvoogden van de Hervormde Gemeente te Oosterwierum een 'Contract van Aanneming'. Naar ontwerp van architect H.J. Gros uit Rauwerd mogen aannemer/timmerman S. Saakstra én medeaannemers of borgen D. Saakstra (handelaar in terpaarde) en F. Bruinsma (koemelker) de oude kerk op de Tsjerkebuorren afbreken en een 'NieuwKerkje' bouwen in de 'Buren te Oosterwierum'. Ze ontvangen daarvoor een bedrag van f 4.974.

De toren hoeft nog niet gebouwd te worden. Die opdracht wordt pas in 1911 gegeven. De kerk koopt dan ook een uurwerk - zonder klok, maar wel met een nieuwe klepel.

Een goed alternatief

Zoekt u een groter vakantiehuis (groepsaccommodatie) of is ievers niet beschikbaar? De Kraak Van Van Dam is een even comfortabel kerklogement als ievers, maar dan voor groepen tot en met 13 personen. Zie dekraakvanvandam.nl