In de regio

Vakantiehuis ievers ligt in het hart van Friesland. In welke windrichting u onze prachtige provincie ook wilt verkennen, vanuit ons kerkje bent u er zo. De Friese meren, de wadden, de Friese Wouden of het IJsselmeer: u kunt kiezen.

Friesland is een eigenzinnige provincie met een eigen taal, sporten en gebruiken. Wie naar het Oosterwierumer vakantiekerkje ievers komt kan er volop van genieten.

De omgeving van ievers leent zich uitstekend voor een wandeling of een fietstocht. In het kerkje vindt u toeristische informatie, waaronder routeboekjes die u langs de mooiste plekken in de omgeving leiden. Bezoek bijvoorbeeld de Waterpoort van Sneek en de mummies van Wieuwerd.

Fietsend op pad

Wie in ievers te gast is maakt gratis gebruik van onze goede fietsen. Ze staan voor u gereed, zodat u op de bonnefooi of met een fietsroute in de hand Friesland kunt verkennen.
Natuurlijk hebben we twee kinderzitjes voor de allerkleinsten en enkele kinderfietsen.

De afstanden naar omliggende plaatsen zijn goed te overzien: naar Sneek is het slechts 12 kilometer; naar Leeuwarden 15, naar Grou 11, naar Franeker 19 en naar watersportplaats Terherne 14 kilometer. Lekker om rustig heen te peddelen!

Eise Eisinga Planetarium

Ga op bezoek bij het oudste werkende planetarium ter wereld. Hier zweven de planeten al eeuwen door de kamer, nog altijd precies op tijd!

Naast de fraaie collectie van astronomische instrumenten zijn er ook exposities te bewonderen over ons zonnestelsel en het heelal.

Locatie: Eise Eisingastraat 3 in Franeker
Afstand: 19 km (20 minuten rijden)
Website: planetarium-friesland.nl

Bootje varen met Ouwe Seun

Als je een beetje VOC mentaliteit bezit en er even lekker op uit wilt in Harlingen en het echte Fryslan zonder te klunen dan is een avontuurlijke tocht in een blitse boot van de OUWE SEUN een prima idee.
De boten zijn gemakkelijk te besturen en zeer comfortabel.
Ze kunnen desgewenst uitgerust worden met kussens, luxe stoelen, zitzakken enz, het is tenslotte jullie feestje.

Locatie: Jacob Backerstraat 39 in Harlingen
Afstand: 40 km (30 minuten rijden)
Website: ouweseun.nl

Wadlopen naar Ameland

Onder begeleiding van een gids ga je de uitdaging aan: als nietig mens onder de hoge hemel over de bodem van de Waddenzee lopen. Dat is soms even doorzetten, als je een dieper geultje moet meepikken... 

Je onderdompelen in de wondere wereld van de wadden is een fantastische ervaring. Onder je voeten borrelt het van het leven, boven je hoofd hoor je de vogels roepen en de vergezichten zijn geweldig. Maar één ding is zeker: aan een natte broek ontkomt u niet.

Locatie: Hoofdstraat 76 in Pieterburen
Afstand: 90 km (1,5 uur rijden)
Website: wadlopen.com

Dagje Vlieland of Terschelling

Harlingen is op zichzelf beslist al een bezoek waard. Maar vanuit dit prachtige havenstadje bent u ook in ongeveer 1,5 uur op Vlieland en naar keuze binnen 1 of 2 uur op Terschelling.

Vlieland heeft een uitgesproken rustig karakter. Terschelling wordt gekenmerkt door meerdere dorpjes en een groot Noordzeestrand met fijn wit zand. Lekker uitwaaien dus, een strandwandeling maken of genieten van de rust en de natuur.

Locatie: Waddenpromenade 5 in Harlingen
Afstand: 40 km (30 minuten rijden)
Website: rederij-doeksen.nl

Nauta's botenverhuur

Houdt u van lekker luieren en de natuur?
Gelegen tussen Leeuwarden en Harlingen, op een steenworp afstand van Franeker, hebben wij alle ingrediënten in huis om een ongedwongen, rustige dag op de binnenwateren van het Friese platteland mee te maken; zo'n dag waar u met een glimlach op uw gezicht aan zult terugdenken.

Locatie: Hitzum
Afstand: 13 km (16 minuten rijden)
Website: nautabotenverhuur.nl

Township Escape

Op een steenworp afstand van ievers is Township Escape te vinden. Deze escape room staat aan de Eker, maar starten doe je in dorpshuis de Tysker aan de Skuorrehôfwei 2. Lukt het jullie groepje (2-6 personen; kinderen vanaf 14 jaar) om samen onder tijdsdruk de puzzels op te lossen en te ontsnappen?

Locatie: Skuorrehôfwei 2A, Easterwierrum
Afstand: 150 meter
Website: townshipescape.nl

Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Op de Afsluitdijk, een paar kilometer uit de Friese kust, ligt het Kazemattenmuseum. Het houdt de herinnering levend aan de slag om de Afsluitdijk, in 1940 de enige plek in Europa waar de Blitzkrieg tot staan werd gebracht.

Neem een kijkje in de bunkers van waaruit de Duitse bezetter destijds werd tegengehouden en ontdek via de verhalen en presentaties hoe 225 Nederlandse soldaten stand konden houden tegenover 15.000 Duitse. 

Locatie: Afsluitdijk 5 in Kornwerderzand.
Afstand: 40 km (30 minuten rijden)
Website: kazemattenmuseum.nl

Jopie Huisman Museum

De Friese self made kunstenaar Jopie Huisman tekende wat hij om zich heen zag. Afgetrapte schoenen, oude stoelen en versleten hemden raakten hem vanwege de verhalen die ze in zich droegen.

Zijn werk is uniek door het feit dat hij zijn filosofie zo krachtig, en met zoveel gevoel en energie wist te illustreren. Iedereen herkent zijn beeldtaal. Ervaar het verhaal van deze kunstenaar zelf in beeld, woord en geluid.

Locatie: Noard 6 in Workum
Afstand: 35 km (30 minuten rijden)
Website: jopiehuismanmuseum.nl

Tsjerkebier (kerkenbier)

Op loopafstand van ievers, in een voormalige timmerwerkplaats, staan de stookketels van Tsjerkebier (kerkenbier). De neven Dotinga brouwen hier van de beste ingrediënten onder andere ‘Lichte preek’ en ‘Zware dominee’. Aan de grote tafels in het proeflokaal stromen zowel bier als creatieve gedachten. Bel of kom gewoon even langs om te horen of een bezoekje schikt.

Locatie: Doarpsstrjitte 2, Easterwierrum
Afstand: 350 meter
Website: tsjerkebier.frl

Jeu de boules

Jeu de boules – iedereen kan het! Pak de ballen en de ‘but’ die in ievers klaar liggen en zet koers naar de jeu de boule-baan bij dorpshuis De Tysker. 2 Banen beschikbaar. Veel plezier!

Locatie: Skuorrehôfwei 2, Easterwierrum
Afstand: 150 meter

Eten en drinken

In de keuken van ievers hebt u volop ruimte en keukengerei om een uitgebreid feestmaal te bereiden.

Wilt u liever buiten de deur eten? Ook dan zijn de opties talrijk. Zo rijdt u vanuit Oosterwierum in twintig minuten naar Sneek, Leeuwarden of Franeker - knusse steden met een keur aan restaurants.

Ook buiten de Friese elf steden, verstopt in dorpjes waarin u het wellicht niet verwacht, vindt u goede eetgelegenheden. Van een Hollandse pot in de sfeer van weleer tot de authentieke Indonesische keuken - eet smakelijk!

Eetcafé Nooitgedagt Harlingen

Voor een lekkere lunch, een kopje koffie met een krantje, een borrel of een heerlijke maaltijd. Nooitgedagt is gevestigd in een van de mooiste panden van Harlingen. Het is van oorsprong een wijnpakhuis uit 1647. Zowel de Bourgondiër als de vegetariër kan hier een heerlijke maaltijd krijgen, aan de kinderen is ook gedacht.

Locatie: Grote Bredeplaats 35
Afstand: 40 km (30 minuten rijden)
Website: eetcafenooitgedagt.nl

Noflik Easterein

In het schilderachtige dorpje Oosterend (in het Fries: Easterein) vindt u het sfeervolle en authentieke restaurant Noflik. Omgeven door schitterende natuurgebieden met uitgestrekte wandel- en fietspaden ligt deze locatie centraal van Sneek, Bolsward, Franeker en Leeuwarden. Rond 1511 was hier al een herberg gevestigd. Veel originele elementen zijn bewaard gebleven en kunt u terugvinden.

Locatie: Sibadawei 2, Easterein
Afstand: 10 km (12 minuten rijden)
Website: noflikeasterein.nl

De 2 Gemeenten

De 2 Gemeenten: De leukste en gezelligste plek om lekker te eten. Tafel reserveren ga naar www.de2gemeenten.nl
Zeer geschikt voor een borrel, lunch diner, event, bruiloft, feest, vergader- of cursusarrangement. Samen met ons team doen wij er alles aan om samen met u een fijne ochtend, middag, dag of avond te organiseren.

Voor kinderen

Kinderen vermaken zich dagen in de kerk en tuin. Wilt u er toch op uit? Dan boft u: vanuit het hart van Fryslân zijn talloze dagjes uit binnen handbereik: musea, dierenparken, natuur en zwembaden - wat u wilt.

Nieuw in Friesland? Dan raden we u het Fries Museum, Kameleondorp en AquaZoo van harte aan.

AquaZoo Leeuwarden

Een leuk dagje uit naar een park vol natuur? Ga naar AquaZoo en bezoek de pinguïns, flamingo’s, zeehonden, stinkdieren, wasberen en nog veel méér bijzondere dieren. AquaZoo is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Locatie: Groene Ster 2, Leeuwarden
Afstand: 17 km (20 minuten rijden)
Website: aquazoofriesland.nl

Zandstrand Makkum

Of u nu een landrot bent of een waterrat, iedereen voelt zich thuis op het kilometerlange, schone zandstrand van De Holle Poarte.

In de zomer is het steevast een gezellige drukte op de boulevard en het strand. Met kinderen die zandkastelen bouwen of hun eerste baantjes spartelen in het veilige, kniediepe water, en vele surfers met hun vrolijk gekleurde zeilen. De Holle Poarte is op zo'n zomerse dag nét Saint Tropez - maar dan op z'n Hollands met dito prijzen...

In Makkum vindt u ook gezellige terrassen, (kite-)surfscholen, winkeltjes en een catamaranzeilschool.

Locatie: Langezand, Makkum
Afstand: 35 km (30 minuten rijden)

Nationaal Modelspoormuseum

In het oude stationsgebouw van Sneek (1883) is nu een modelspoormuseum gevestigd. Naast de eigen collectie zijn ook verschillende schenkingen te zien van particulieren, die hun verzameling hier onderbrachten.

Er zijn talloze modellen te zien, op verschillende schaal en uit verschillende tijden. En... treinen moeten rijden. In het museum zijn daarom veel treinen in beweging.

Locatie: Dr. Boumaweg 17b, Sneek
Afstand: 12 km (15 minuten rijden)
Website: modelspoormuseum.nl

Natuurmuseum Fryslân

Altijd al eens een potvis van dichtbij willen zien, of een rondje Fryslân willen vliegen? In het museum vind je drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes en spelletjes. Daarnaast zijn er ook wisselende tentoonstellingen te zien.

Locatie: Schoenmakersperk 2, Leeuwarden
Afstand: 17 km (20 minuten rijden)
Website: natuurmuseumfryslan.nl

Kameleondorp Terherne

Heb jij wel eens op laarzen gevist? Of een potje klinkhamer gespeeld? Dan is Kameleondorp Terherne iets voor jou. Het is dé plek voor de avontuurlijke Hielkes en Sietses onder ons. Touwslingeren, polsstokspringen over de sloot of op de kabelbaan!

Slecht weer? Dan is er het dorp Lenten, waar avontuur onder dak te vinden is.

Locatie: Buorren 43, Terherne
Afstand: 14 km (15 minuten rijden)
Website: kameleonterherne.nl

Attractiepark Duinen Zathe

Bij de bossen van Appelscha ligt dit mooie, overzichtelijke park waar de kinderen zich prima kunnen vermaken op achtbanen, in botsbootjes of op glijbanen. Meer dan genoeg te doen voor een dagje vol plezier en vermaak! Geschikt voor mindervaliden.

Locatie: Noorder Es 1, Appelscha
Afstand: 64 km (50 minuten rijden)
Website: duinenzathe.nl

In de natuur

Bossen, meren, zee, uitgestrekte weilanden en bijzondere natuurgebieden - Friesland is divers.

Voor ieders voorkeur is er wel iets bijzonders:
- In het kunstzinnige park Vijversburg kunt u heerlijk wandelen
- Bent u fanatieker, dan biedt de 40 kilometer lange eeuwenoude Slachtedijk een uitdaging
- De Friese wateren zoals het Sneekermeer en de Alde Feanen beleeft u het best in een bootje
- Richting Appelscha kunt u heerlijk ronddwalen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Kunt u geen keuze maken? Met een dagje naar Vlieland of Terschelling combineert u varen, fietsen, lopen, bos, zee en gezellige dorpjes.

Park Vijversburg

Natuur en cultuur gaan samen in park Vijversburg, dat van de verpaupering is gered en nu één van Frieslands pareltjes is. Het historische deel van het park, in de volksmond ‘Bos van Ypey’ genoemd, is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Internationale kunstenaars en architecten voegden hier eigentijdse elementen aan toe. Voor jongere bezoekers is er een speciaal gedeelte, met onder andere een waterlabyrint.

Locatie: Swarteweisein 2, Tytsjerk
Afstand: 27 km (20 minuten rijden)
Website: vijversburg.nl

De Alde Feanen

In natuurgebied de Alde Feanen zijn er vele mogelijkheden voor jong en oud. Heerlijk wandelen in de prachtige omgeving, of een ontspannen rondje fietsen. Ook per kano is het gebied te verkennen. Daarnaast staan er langs de hele route vele uitkijktorens waarbij het uitzicht adembenemend is.

Tip: begin uw dag in het bezoekerscentrum. Daar kunt u veel informatie over het gebied vinden en uw eigen programma samenstellen.

Locatie: Koaidyk 8a, Earnewâld
Afstand: 27 km (20 minuten rijden)
Website: np-aldefeanen.nl

Mûntsebuorsterpolder

In de omgeving van de Oudegaasterbrekken beheert It Fryske Gea ('het Friese landschap') de graslanden van de Mûntsebuorsterpolder en de Ryp. 'Syp Set' bestaat vooral uit water, riet en bos.

's Winters kunt u in dit gebied grote aantalle kleine rietzangers zien. Broedvogels hier zijn ransuil, kleine karekiet, sprinkhaanrietzanger en bergeend. Ook qua flora is er van alles te ontdekken. Kijker mee, en op pad!

Locatie: Oudegaaster Brekken
Afstand: 27 km (30 minten rijden)
Website: itfryskegea.nl

Slachtedyk

De Slachtedyk is een eeuwenoude dijk die zich slingerend een weg baant door het overwegend groene land tussen Oosterbierum en Raerd. Vanaf de waddenzeedijk, waar op de kruin een zitje het begin van de Slachte markeert, strekt de dijk zich ver het Friese land in.

De Slachte steekt zo’n anderhalve meter boven het omliggende landschap uit. Het lijkt bijna niks, zo’n dijkje, maar toch is het een belangrijk wapen geweest in de strijd tegen het water. De 42 kilometer lange slaperdijk beschermde eeuwenlang een flink deel van noordwest-Fryslân tegen al te hoge golven.

Locatie: Eindpunt Raerd
Afstand: 3 km (5 minuten rijden)
Website: itfryskegea.nl

Sneekermeer

'Lân fan wyn en wetter', waar zomer- én wintergasten uitwaaien. Met blinkend water, weidse polders, wuivende rietkragen en zeilboten.

Bij de Friese meren denken de meeste mensen aan de Sneekweek, gezellige terrasjes en skûtsjesilen. Maar er is meer. Het Sneekermeer is ook een rijk en interessant natuurgebied, van internationaal belang voor veel watervogels.

Locatie: ten oosten van Sneek
Afstand: 14 km (15 minuten rijden)
Website: staatsbosbeheer.nl

Wilhelminapark

Het Wilhelminapark is het oudste stadspark van de stad Sneek. Het werd in 1898 aangelegd ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. U vindt deze groene oase vlak buiten het stadscentrum van Sneek, tussen de Bolswarderweg en de Franekervaart.

In 1898 werd het park aangelegd in de Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van de bekende tuinarchitect Gerrit Vlaskamp. Dat het nog bijna volledig in oorspronkelijke staat/vorm is, is bijzonder te noemen.

Locatie: Bolswarderweg 14, Sneek
Afstand: 11 km (15 minuten rijden)
Website: sneek.groei.nl

Goedkoop parkeren in hartje Amsterdam

Dagje Amsterdam en niet de hoofdprijs betalen voor het parkeren? 

Locatie: IJdok 33 - Amsterdam
Afstand: 133 km (1 uur en 30 minuten rijden)
Website: parkereninijdock.nl